AC/DC

Роки: 
1973

Країна: 

Стиль музики: 

Слухати та дивитись безкоштовно: 

ЕйСі ДіСі

 

Австралійський гурт. Утворений 1973 року в місті Сідней з ініціативи гітариста Малколма Янга (Malcolm Young), 6.01.1953, Глазго, Велика Британія. (Його старший брат Джордж на той час вже здобув великий успіх в Австралії як учасник гурту Easybeats). До першого складу гурта також ввійшли: 
молодший Янг — Енгус (Angus Young), 31.03.1959 (насправді ж 1955), Глазго, Велика Британія — гітара; 
Дейв Еванс (Dave Evans) — вокал; 
Ларрі Ван Недтем (Larry Van Knedtem) — бас 
та Колін Бергесс (Colin Burgess) — ударні.

Історія гурту 

Сестра Янгів запропонувала хлопцям назву AC/DC та підкинула ідею, щоб Енгус виступав на сцені у шкільному костюмі, що незабаром стало їх фірмовим знаком. (Саме тоді Енгус "омолодився" на 4 роки, щоб виправдати сценічний імідж "школяра"). Новостворений гурт дебютував в одному з барів Сіднея, а на початку 1974 року Бергесса та Ван Недта замінили відповідно Рон Карпентер (Ron Carpenter) та Роб Бейлі (Rob Bailey). Трохи пізніше місце Карпентера зайняв Пітер Клек (Peter Clack). Склад Янг-Янг-Еванс-Бейлі-Клек записав у червні 1974 року перший сінгл AC/DC з композиціями "Can I Sit Next To You Girl" та "Rockin' In The Parlour", який за місяць було видано тільки в Австралії та Новій Зеландії фірмою "Albert Records".

Під кінець 1974 року брати Янги та Еванс переїхали до Мельбурна, де до гурту приєднались Марк Еванс (Mark Evans), 2.03.1956, Мельбурн, Австралія — бас та Філ Радд (Phil Rudd), справжнє ім'я Філіпп Уїтчке (Philip Witschke), 19.05.1946, Мельбурн, Австралія — ударні. Коли одного вечора Дейв Еванс відмовився вийти на сцену, інший емігрант з британських островів — Бон Скотт (Bon Scott), справжнє ім'я Рональд Белфорд-Скотт (Ronald Belford-Scott), 9.07.1946, Керрімуер, Велика Британія — 19.02.1980, Лондон, Велика Британія, став новим вокалістом AC/DC. Скотт вже мав досвід у записах з двома австралійськими гуртами The Valentines та Fraternity, але як ударник. Продюсером двох перших альбомів "High Voltage" та "T.N.T." став Джордж Янг та його партнер по Easybeats — Геррі Ванда. Однак жодна з цих платівок не з'явилась поза Австралією.

1976 року після укладання угоди з фірмою "Atlantic" музиканти переїжджають до Лондона, а функції продюсера переходять до Роберта Джона "Матта" Ланджа. Того ж року британське відділення "Atlantic" видає збірку з перших двох австралійських альбомів під назвою другого "High Voltage", а також повністю третій і останній альбом австралійського періоду "Dirty Deeds Done Dirt Cheep". Влітку 1977 року Еванса замінив колишній учасник британського гурту Home Кліфф Уїлльямс (Cliff Williams), 14.12.1949, Ромфорд, Велика Британія.

Розпочавши виступи за межами Австралії, AC/DC швидко стали культовим гуртом, якому велику популярність однаково приносили безсоромна поведінка на концертах та виконання шаленого, межуючого з непристойністю важкого року. Альбом "Let There Be Rock", що був записаний ще з Евансом, потрапив у британський чарт, проте лише лонгплей 1979 року "Highway To Hell" зробив з них міжнародних зірок. Однак ця робота виявилась останньою для Бона Скотта, якого 20 лютого 1980 року залишили непритомним від алкоголю у машині, де він і задихнувся від власного чаду.

Смерть Скотта загрожувала подальшому існуванню гурта, але його наступник, колишній вокаліст гурту Geordie Брайн Джонсон (Brian Johnson), 5.10.1949, Данстон, Велика Британія, виявився таким же здібним як і попередній. Перший альбом AC/DC, записаний за участю Джонсона — "Back In Black" — очолив британський та австралійський чарти. З цього альбому походив хіт-сінгл "Rock'n'Roll Ain't Noise Pollution".

1981 року з'явився черговий лонгплей "For Those About To Rock", два сінгла з якого потрапили до британського Top 20, а гурт вперше виступив на фестивалі у Донінгтоні як зірка. Після запису альбому "Flick Of The Switch" 1983 року гурт залишив Філ Радд, а на його місце прийшов Саймон Райт (Simon Wright), 1963, Манчестер, Велика Британія. Використовуючи статус супер-гурта, AC/DC у другій половині вісімдесятих років вели розслаблену артистичну діяльність, видаючи з великими перервами чергові альбоми, яким робили промоцію концертними турне.

З весни 1988 року Малколма Янга майже на рік замінив його племінник Стіві Янг (Stevie Young). 1990 року AC/DC залишив Саймон Райт і приєднався до гурту Dio, а замість нього прийшов колишній учасник Manfred Mann's Earthband, The Firm та гурта Гері Мура Кріс Слейд (Chris Slade). Альбом гурту "The Razor's Edge" виявився одним з найкращих в історії AC/DC. Хіт-сінгл "Thunderstruck" з цього альбому піднявся до британського Top 20. Незабаром гурт відправився у майже дворічне світове турне, записи з якого потрапили до альбому "Live". 1993 року AC/DC випустили лише сінгл "Big Gun", який входив до звукової доріжки фільму "Last Action Hero" за участю Арнольда Шварценеггера.

1994 року до гурту повернувся Філ Радд, і AC/DC почали запис альбому, який вони запланували останнім у своїй кар'єрі. Довгоочікуваний "Ballbreaker" з'явився у продажу у вересні 1995 року, а спочатку вийшов вдалий сінгл "Hard As A Rock".

 

 

Дискографія: 

1974: High Voltage (австралійський альбом)
1975: TNT (австралійський альбом)
1976: High Votlage
1976: Dirty Deeds Done Dirt Cheap (австралійський альбом)
1976: Dirty Deeds Done Dirt Cheap
1977: Let There Be Rock
1978: Powerage
1978: If You Want Blood, You've Got It
1979: Highway To Hell
1980: Back In Black
1981: For Those About To Rock (We Salute You) 
1983: Flick Of The Switch 
1984: '74 Jailbreak 
1985: Fly On The Wall
1986: Who Made Who
1988: Blow Up Your Video
1990: The Razor's
1992: Live 
1995: Ballbreaker

BON SCOTT 

1988: Bon Scott— The Early Years 
1988: Bon Scott With The Valentines & Fraternity.