Anderson Jon

Роки: 
25 Жов 1944

Країна: 

Стиль музики: 

Слухати та дивитись безкоштовно: 

Андерсон Джон

Джон Рой "Джон" Андерсон (John Roy "Jon" Anderson), 25.10.1944, Еккрінгтон, Велика Британія — вокаліст, гітарист, клавішник, ударник, композитор, автор текстів, продюсер.

Свою музичну кар'єру Джон Андерсон розпочав на початку шістдесятих років як фронтмен біт-гурту свого старшого брата Ентоні — The Warriors. Однак незважаючи на записаний 1964 року для фірми "Decca" сингл "You Came Along" квартету The Warriors не вдалось затвердити себе на музичному ринку, тому 1967 року Андерсон вирішив розпочати сольну кар'єру під псевдонімом Ганс Христіан Андерсон. Серед записаних ним тоді творів була композиція "Never My Love", яка у виконанні гурту Association здобула чималий успіх у США. Цей короткий період у діяльності Андерсона закінчився 1968 року після приєднання Джона до формації Mabel Greer's Toyshop, яка незабаром перейменувалася на Yes.

Попри те, що Yes систематично знищувалась критиками у сімдесятих роках, гурт став одним з найкращих видовищ рок-музики, який головним чином захоплював слухачів поєднанням року з елементами класичної музики. Високий, проникливий голос Андерсона досконало доповнював звучання гурту, а також зіграв вирішальну роль і в його сольних роботах. Альбом Андерсона "Ohas Of Sunhillow" був з радістю зустрінутий фанами Yes, коли з'явився на ринку у перший період діяльності цього гурту, однак лише платівка "Short Stories", записана у співпраці з Вангелісом, визначила нову творчість вокаліста.

Андерсон залишив Yes у лютому 1980 року, коли його сингл "I Heart You Now" (з платівки "Short Stories") злетів до британської Тор 10. Записаний наступного року сингл "I'll Find My Way Home" (також з Вангелісом) опинився на шостому місці і підтвердив вірність рішення Андерсона. Вокаліст продовжив сольну діяльність, записуючи альбоми "Song Of Seven" та "Animation", однак найвищий комерційний успіх здобув двома черговими альбомами у співпраці з Вангелісом: "Friends Of Mr. Cairo" та "Private Collection".

1983 року Андерсон повернувся до колег у Yes, кар'єра яких у 1980-х виявилась бурхливішою, ніж у попередньому десятиріччі. Однак внутрішні конфлікти призвели до нового виходу вокаліста з гурту. Після закінчення Андерсоном роботи над сольними альбомами "3 Ships" та "In The City Of Angels", поділений на дві фракції гурт почав довгий процес про права на вживання назви Yes.

Тим часом Андерсон концертував зі своєю командою союзників, спочатку виступаючи під назвою Affirmative, а пізніше як Anderson Wakeman Bruford Howe. Остаточно суперечка за назву закінчилась 1991 року спільним записом обох фракцій альбому "Union". Між тим Андерсон знайшов час на запис чергової платівки з Вангелісом під назвою "Page Of Life". Велике турне з примиреними музикантами Yes та студійні сесії до чергового альбому формації ("Talk" 1994) не зашкодили вокалісту здійснювати незвично активну сольну діяльність, результатом якої стали аж два видання: "Deseo" з впливами південно-американської музики та "Change We Must", що був витриманий у стилі, який Андерсон завжди пропонував своїм фанам. 

Через рік після появи лонгплею "Deseo" музиканти гуртів Trans Global Underground, Deep Forest, Future Sound Of London та Global Communication за згодою Джона зробили кілька реміксів творів, що входили до цієї платівки. Результатом цього став альбом "Deseo Remixes", який з'явився навесні 1995 року. Наприкінці того ж року артист видав чергову сольну платівку "Angel Embrage", яку зробив у стилі, що нагадує "New Age". 1996 року Андерсон запропонував слухачеві альбом "Toltec", що став результатом поєднання чаруючої музики та культури Толтеків.

Дискографія: 

    1975: Olias Of Sunhillow
    1980: Short Stories (як Jon & Vangelis)
    1980: Song Of Seven
    1981: Friends Of Mr. Cairo (як Jon & Vangelis)
    1982: Animation
    1983: Private Collection (як Jon & Vangelis)
    1984: The Best Of Jon & Vangelis
    1984: Greatest Hits (тільки у США)
    1985: Three Ships
    1988: In The City Of Angels
    1991: Page Of Life (як Jon & Vangelis)
    1992: Dream (разом з Kitaro)
    1994: Chronicles (як Jon & Vangelis)
    1994: Deseo
    1994: Change We Must
    1995: Deseo Remixes
    1995: Angel Embrace
    1996: Toltec