Kristofferson Kris

Відео: 
Роки: 
22 Чер 1936

Країна: 

Стиль музики: 

Слухати та дивитись безкоштовно: 

Кріс Крістофферсон

 

Кріс Крістофферсон, 22.06.1936, Бронсвіль, Техас, США - вокаліст, гітарист, композитор, автор текстів, актор.

Після закінчення каліфорнійського "Pomona College" Кріс вирушив у Велику Британію, де в "Oxford University" вивчав англійську літературу. Там же у Британії 1958 року він розпочав свою вокальну кар'єру під псевдонімом Кріс Карсон (Kris Carson), ненадовго пов'язавши свою долю з імпресаріо Леррі Парнсом. Починаючи з 1960 року під час служби в армії США на американських базах у Німеччині також співав та грав на гітарі, виконуючи різні рок-н-рольні хіти.

1965 року Кріс залишив армію у чині капітана, відмовившись від запропонованої посади викладача англійської літератури у Військовій Академії, і присвятив себе написанню пісень у стилі кантрі. Працював прибиральником у нешвильських студіях концерну "CBS", поки Джері Лі Льюїс не зацікавився його піснями і не записав твір Кріса "Once More With Feeling". Незабаром головним виконавцем пісень Крістофферсона став Джонні Кеш, який 1969 року вмовив також Роджера Міллера, щоб той записав пісню "Me & Bobby McGee", яку разом з Крістофферсоном написав Фред Фостер. Ця лірична, блюзова пісня стала великим кантрі-хітом, а у мелодраматичному виконанні Дженіс Джоплін та The Grateful Dead - рок-стандартом. Ще одним класичним твором ранньої творчості Крістофферсона був "Sunday Morning Coming Down". 1970 року ця пісня у виконанні Джонні Кеша стала кантрі-хітом номер один, а Крістофферсону принесла нагороду "Country Music Association" як найкращому автору. Того ж року Кріс виступив на фестивалі на "Isle Of Wight". Тим часом на топ-аркуші з його піснею "Help Me Make It Through The Night" потрапила Семмі Сміт, а пізніше у виконанні Гледіс Найт цей твір захопив як прихильників стилю поп, так і ритм-енд-блюзу. Найт також була одним з багатьох виконавців балади "For The Good Times" — великого кантрі-хіта, який вперше заспівав Рей Прайс. 1979 року ще одна композиція Крістофферсона — "One Day At A Time" — у виконанні Лені Мартелл очолила британський чарт.

1973 року Крістофферсон одружився з Рітою Кулідж (з якою записав три альбоми), однак через шість років розлучився. У кіно Кріс дебютував 1971 року в фільмах "Last Movie" (реж. Денніс Хоппер) та "Cisco Pike" (реж. Білл Нортон), а 1973 року знявся разом з Бобом Діланом у відомій стрічці Сема Пекінпа "Pat Garrett & Billy The Kid". Однак справжній успіх, як до кіноактора, до Кріса прийшов після того, як він зіграв разом з Барбарою Стрейзанд у рімейку "A Star Is Born" (1976, реж. Френк Пірсон). Наступні роки він зосередився на кар'єрі кіноактора, знявшись у фільмах "Semi-Tough" (1977, реж. Майкл Рітчі), "Convoy" (1977, реж. Сем Пекінпа), "Heaven's Gate" (1981, реж. Майкл Чіміно) та "Rollover" (1981, реж. Алан Пакула).

1982 року Крістофферсон повернувся до улюбленої музики кантрі, записавши альбом "The Winning Hand", до якого ввійшли пісні, виконані у дуеті з Брендою Лі, Доллі Партон та Віллі Нельсоном. 1985 року на музичному ринку з'явився альбом "Highwaymen" — за однойменною назвою творчої команди, що була утворена ще 1980 року і яка складалась з Кріса Крістофферсона, Джонні Кеша, Вейлона Дженніндса та Віллі Нельсона. Альбом злетів на вершину кантрі-чарту, а музиканти вирушили у концертне турне.

Крістофферсон часто брав участь у радикальних заходах (виступивши, наприклад, у телевізійній драмі "America", що розповідала про ядерну катастрофу), а 1990 року записав альбом "Third World Warrior", який містив дуже багато гострих політичних коментарів. Того ж року з'явився наступний альбом формації Highwaymen під назвою "Highwaymen II".

1992 року Кріс Крістофферсон взяв участь у святковому концерті на честь тридцятирічного ювілею артистичної діяльності Боба Ділана, де Крістофферсон виступив у ролі конферансьє та виконавця. Незабаром, 1994 року, співак разом з Highwaymen вирушив у гастрольне турне, а наступного року з'явився ще один альбом цієї формації "The Road Goes On Forever". Того ж року Кріс записав на техаській фірмі "Justice" свій черговий лонгплей "A Moment Of Forever", який дуже тепло був прийнятий музичними критиками.

Крім згаданих фільмів Крістофферсон також знявся у стрічках "Songwriter" (1984, реж. Алан Рудольф), "Flashpoint" (1984, реж. Вілльям Таннен), "Trouble In Mind" (1985, реж. Алан Рудольф), "The Last Days Of Frank & Jesse James" (1986, реж. Вілльям Грейм) та "Welcome Home" (1989, реж. Френклін Шаффнер).
 

Дискографія: 

1970: Kristofferson

1971: The Silver Tongued Devil & I

1971: Me & Bobby McGee

1972: Border Lord

1972: Jesus Was A Capricorn

1973: Full Moon (разом з Рітою Кулідж)

1974: Spooky Lady's Sideshow

1974: Breakaway (разом з Рітою Кулідж)

1975: Who's To Bless & Who's To Blame

1976: Surreal Thing

1976: A Star Is Born

1977: Songs Of Kristofferson

1978: Natural Act (разом з Рітою Кулідж) 

1978: Easter Island 

1979: Shake Hands With The Devil 

1981: To The Bone 

1982: The Winning Hand 

1984: Music From A Songwriter 

1987: Repossessed 

1988: Country Store 

1990: Third World Warrior 

1992: Live At The Philharmonic 

1993: Concert Collection - For The Good Times 

1995: A Moment Of Forever 

1995: Legendary Years 

1995: Best Of Kris Kristofferson.

1999: The Austin Sessions 

2006: This Old Road

2009: Closer to the Bone

2012: Feeling Mortal

HIGHWAYMEN:

1985: Highwaymen

1990: Highwaymen II

1995: The Road Goes On Forever.